Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Doğu´ya Yolculuk

Doğu´ya Yolculuk

DOĞU´ya YOLCULUK - Hermann Hesse / Roman

Nobel Ödüllü yazar, ´´Siddhartha´´ isimli eserinde olduğu gibi bu kitabında da yolculuktan, Doğu´ya yapılan bir yolculuktan bahsetmekte. Yolculuk esnasında yaşanan sıkıntılar insanın hayat yolculuğunda karşılaşabileceği sıkıntılarına bir gönderme yapmakta. Siddhartha kadar akıcı olmadığını ama yine de okunması gereken kitaplar arasında olduğunu belirtmek isteriz.
javascript:ntrTemp(); ve javascript:ntrTemp(); adreslerinde kitabı okuyup üzerine yorum yapan iki okurun blog sayfalarına ulaşabilirsiniz.
Kitaptan: *** Bütün dünya tarihi çokluk resimli bir kitaptan başka şey değildir, insanların en güçlü ve gözü hiçbir şey görmeyen bir özlemini yansıtır; unutma özlemi. (Sayfa, 9)
*** Uzun yaşamak isteyen her varlık başkalarına hizmet etmek zorundadır. Başkalarını buyruğu altına almak isteyenlerin ömrü ise uzun olmaz. (Sayfa, 30)
*** Kitabı yazmam beni hiçlikten, karmaşadan, canıma kıymaktan kurtaracak tek çıkış yoluydu. Ve onu yazarak esenliğe kavuştum. (Sayfa, 46)
*** Çok yavaş adımlarla yürüyelim, insanı sakinleştirmek için birebirdir. (Sayfa, 58)
*** Bir ödevden kaçmak onu izleyecek daha berbat bir ödevin kucağına düşmek demekti. (Sayfa, 86)
*** Bu sanatçıların bazen yarım
insanmış gibi görünmelerinin acaba nedir
hikmeti diye bir ara sordum bizim Leo’ya.
Leo ilkin süzen bakışlarla bana baktı, soruma
şaşırmıştı.
Kucağındaki köpeği yere bırakarak
dedi ki:
- Annelerde de durum böyle değil midir?
Çocukları dünyaya getirip onlara süslerini
verdikten, güzelliklerini ve güçlerini
bağışladıktan sonra kendileri gösterişsiz ve silik
kimseler olup çıkarlar.
Arka Kapaktan:
"Doğu´ya yolculuk ediyorduk, ama Ortaçağ´a, ya da Altın Çağ´a da yolculuk ediyorduk. İtalya´dan, İsviçre´den geçiyorduk, ama bazen de geceyi onuncu yüzyılda geçiriyor, atalarımıza, ya da perilere konuk oluyorduk. Tek başına kaldığım zamanlarda kendi geçmişimden mekanlarla ve insanlarla sık sık karşılaştım, eski nişanlımla Ren´in yukarılarındaki orman kenarında dolaştım. Sonra herhangi bir vadide grubuma yeniden katıldığımda, Cemiyet şarkılarını dinleyip liderler çadırının karşısına kamp kurduğumda anlıyordum ki çocukluğuma yaptığım gezinti, ya da Sanço´yla at binmem de bu yolculuğun bir parçasıydı; çünkü bizim tek hedefimiz Doğu´ya varmak değildi, daha doğrusu bizim Doğu´muz salt bir ülke, ya da coğrafi bir yer değil, ruhun yurdu ve gençliğiyle, hem her yerdi hem de hiçbir yer, tüm zamanların yekvücut olmasıydı."
Hermann Hesse´ın, ilk gençlik yıllarından beri hayranı olduğu Doğu ve Doğu felsefesi, mistisizmi ve hayat görüşü, onun pek çok kitabının temelini oluşturmuştur. "Doğu Yolculuğu" yalnızca, Hermann Hesse´in değil, Alman dilinin de en güzel, en şiirsel anlatılarından biri.

Bu kitap için daha önce yorum veya alıntı yapılmadı.
Yorum yapabilmek veya alıntı yayınlayabilmek için üye olmanız veya üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Bu kitabı sistemimizden emanet olarak alıp okuyan bir üyemiz yok.