Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Dönüşüm

Dönüşüm

DÖNÜŞÜM - Franz Kafka / ÖYKÜ

Metaforlarla dolu, modern iş ve aile hayatına eleştirler üzerine kurgulanmış bir eser. Arzu ederseniz sanatçı Okan Bayülgen´in seslendirmesini dinleyebilirsiniz. javascript:ntrTemp(); veya javascript:ntrTemp(); adreslerini ziyaret ederseniz ´Dönüşüm´ ve yazarı Kafka´yı biraz daha yakından tanıtacak yorumlara göz atabilirsiniz.

Arzu ederseniz Okan Bayülgen´in seslendirmesi ile ´Sesli Kütüphane´ kanalında bu kitabı sesli dinleyebilirsiniz. javascript:ntrTemp();

· https://www.facebook.com/pages/Kitap-Okumak-‰C4‰B0ster-misin/327927040637181

· http://www.youtube.com/user/KitapOkumak

https://twitter.com/kitap_okumak

Arka Kapaktan:

Dönüşüm adlı anlatı, yazarın anlatım sanatının gerçek anlamda doruklarına ulaştığı bir yapıttır. Küçük burjuva çevrelerindeki tiksindirici aile ilşkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen anlatı, aynı zamanda genelde toplumun kalıplaşmış, işlevini çoktan yitirmiş olan akışına bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı biçimde dile getirir. Gregor Samsa´nın başkalaşması, bir böceğe dönüşmesi, salt bir çarkın kaskatı dişlisi, eleştirmeyen, ama yalnızca boyun eğen bir toplum teki olmaktan çıkma anlamı taşır; böylece böcekleşen´in yazgısı, elbet toplumca dışlanmaktır.

Tanıtım Bülteninden:

1883 Yılı doğumlu olan Kafka; Yahudi olduğu için Almanlar tarafından sevilmeyen, Almanca konuştuğu içinde Çek´ler tarafından hor görülen bir çocukluk dönemi geçirdi. Babasının çok iri yarı olması ve onu bir böcek gibi görmesi, yazarın kendisinin ´ hiçbirşey ´ olduğunu düşünmesine sebep olmaktaydı. Bir yetişkin olduğu zaman bile bu düşüncelerden kurtulamadı. Babasına duyduğu bu korku, onun kitaplarına yansımış, hissettiği otorite fobisi, hayatı boyunca devam etmiştir. 1901 yılında Prag Hukuk Fakültesine gitti . Mezun olduktan sonra, İşçi Kaza Sigortasında memur olarak çalışmaya başladı.´ Doktor Kafka´ olarak sıkıcı fakat güvenli bir yaşama kavuştu. Bütün gün boyu sessizce çalışan yazar, geceleri durmadan yazıyordu. İnsanlarının yaşadıkları acılarını gördükçe ve kurtuluşlarının ümidi azaldıkça daha çok yazdı. Bütün Yaşamı boyunca, yaşamı ne kadar küçük ve basit olursa o kadar mutlu olacağını düşünmüştür. Aşağılık kompleksleriyle dolu biri iç dünyası olan Kafka, asla kendinden hoşnut olmamış neredeyse tiksinmiştir. Değişim adlı kitabında yazmış olduğu hamamböceği Samsa´da , aslında kendisini anlatmıştır. Samsa, uzun süre anlamsız ve utanç dolu bir yaşamdan sonra yalnız ve pis bir şekilde ölür. Kafka kendisinide böyle bir ölüm beklediğini düşünerek, hayvanların ağzından kendi komplekslerini ve korkularını anlatmıştır öykülerinde. Babasını kendi üzerinde kurduğu baskı ve otoriteden kurtulmak için, evlenmek kendi ailesini kumak istedi. Hiç bir kadınla cinsel birliktelik yaşayamadığı için , çocuk sahibide olamadı. Kadınlarla ilişkileri sadece mektuplaşmaktan öteye gidemedi. İlk aşkı Felice Bauer´le iki kere nişanlandı. Mektuplaştığı kadınlardan biri olan Milena Jesenska´ya tutkulu bir şekilde aşık oldu, ama kadının evli olması onu büyük mutsuzluklara sürükledi. Üç yıl süren mektuplaşmaları süresi boyunca, sadece üç kez görüştüler. Bu görüşmeler, yazarı üzmekten başka bir işe yaramadı. Bu kadına duyduğu büyük aşkı şöyle ifade etmiştir. ´ Hayatımda, en çok seni seviyorum diyorum ama bu gerçek sevgi değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki ..´.Herşeye rağmen bu aşk onun eserlerine yansımış,yaratıcılığını olumlu etkilemiştir. Milena 1944´te Almanya´da bir toplama kampında öldü. Yok sayılacak kadar az olan arkadaşlarının içinde, en çok Max Brod´u severdi. Bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakmasını istediği dostu Max, onunla aynı düşüncede değildi. Kafka´nın ölümünden sonra,karrmakarışık bir halde olan binlerce metni düzenleyerek yayınladı.Yedi yıl boyunca kan tükürerek öksüren yazar, Viyana yakınlarında bir sanatoryumda öldü.

Bu kitap için daha önce yorum veya alıntı yapılmadı.
Yorum yapabilmek veya alıntı yayınlayabilmek için üye olmanız veya üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Bu kitabı sistemimizden emanet olarak alıp okuyan bir üyemiz yok.