Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Genç Werther´in Acıları

Genç Werther´in Acıları

GENÇ WERTHER´in ACILARI - Goethe / Roman

Dünyanın sayılı kalemlerinden Goethe ve döneminde bir fırtına gibi esen kitabı Genç Werther´in Acıları hakkında söylenebilecek çok şey yok. Gayet sürükleyici ve etkili bir eser. Bu bloglardan kitap hakkında yorumlara ulaşabilirsiniz :

javascript:ntrTemp(); veya javascript:ntrTemp();

**** Alman yazarın yirmi beş yaşında yazdığı bu kitap, kendi gençlik duygularını yansıtmış sanki. Akılcılığın yerini duygusallığın aldığı bir baş yapıt.

Kitabı okurken bir erkek bu kadarda duygusal olmamalı, biraz mantığını - aklını- sana bahşedilen "sol beynini" kullan dedim. Ama o hep duygularıyla hareket etti,
Evet ; Werther çok duygusal bir genç. "Aşk başa gelince akıl seyahate çıkar dediklerimizden". Bakış acısına göre farklı tanımlanabilir. Bir işe yaramaz. Asalak. Aklı havada da denilebilir. Ya da genç bir ressam. Duygusal. Kalbinin sesini dinleyip ona göre yaşayan biri.

Ama; bir erkekte biraz mantık biraz akılcılık gerekmez mi? Sanki kadın gibi duygusal hareket ediyor. Eril tarafını hiç kullanmadan, bu dünyada yaşayabilmesi mümkün degildi zaten.
Sag beyin , duygusallik tarafını kullanmakla zaten ancak bu sona gelinirdi.

Bu kitabın yayınlanmasından sonra 1777 yillarında aşk için intihar eden gençler çoğalmış. Gençlerin yanında Goethe´nin kitabı bulunmuş.
Kitabın ikinci baskısında şöyle yazmış Goethe; "Adam ol bana öykünme ".

Evet; güzel bir kitaptı. Hastalıklı, maraz bir tutku kurbanının hikayesi. Takıntılı bir aşkın, bir delikanlının sonunu getirmesi işlenmiş. Takıntı, nerde olursa olsun zaten yıkım getiren maraz bir duygu degil midir? Girdiği beyni-aklı -bedeni imha etmez mi? Sadece insan ilişkilerinde değil, gündelik hayatımızda bile takıntının zararlarını hep görmüşüzdür. Mantığı devre dışı bırakan duygu durumlarından uzak olmak dileğimdir.
Dengelenmiş, (sağ - sol) bir beyin dilerim tüm insanlığa.

Çok beğendim. Okuyunuz derim. Okutunuzda. (Seyhan Arslan’ın yorumu).

https://twitter.com/kitap_okumak

https://www.facebook.com/pages/Kitap-Okumak-‰C4‰B0ster-misin/327927040637181

Kitaptan: *** "Önüme sanki bir perde gerildi. Sonsuz hayat manzarası, sonsuza kadar açık duran bir mezara dönüyor. Her şey gelip geçince, bir şimşek hızıyla kaybolup gidince, varlığına bu kadar az zamana sahip olan birvücut akıntıya kapılıp sulara gömülerek kayalarda parçalanınca sen buna artık varlık diyebilir misin? Kendini etrafındakileri kemirip yemediğin bir an bile yoktur. Elinde olmayarak, sürekliönüne geleni yıkarsın. En masumane bir gezintin bile binlerce zavallı böceğin hayatına mal olur.

Bin bir zahmetle meydana gelmiş karınca yuvalarını bozmak, küçük bir dünyayı mezara çevirmek için bir adım atman yeterlidir. Bana dokunan, dünyanın bir takım büyük felaketleri, köyleri silip süpüren baskınla şehirleri yıkan yel zelzeleleri değil. Tabiatın tümünde saklı duran, etrafındakileri ve kendini yıkacak hiçbir şey meydana getirmeyen kemirici bir kuvvet beni yıkıyor.

Bana ´Kitaplarını yollayayım mı? ´ diye soruyorsun. Dostum, Tanrı aşkına onları benden uzan tut. Benim artık bir rehbere, kışkırtılmaya ve alevlenmeye ihtiyacım yok! Yüreğimin heyecan ı bana yeterli. Üstelik onu uyutacak bir ninniye bile ihtiyaç duyuyorum. Bu ninniyi de Homeros´ta fazlasıyla buluyorum. Kaç kez kanım kaynayıp taşarken, onun yardımıyla söndürmüşümdür! Ah, sen bu yüreği bilmezsin! O ne denli, ne uçarıdır bilsen! Bunu sana mı soruyorum? Sen ki benim tehlikeli bir durgunluktan çoşkun bir sevince, tatlı bir hüzünden azgın bir çırpıntıya düştüğüme tanık olarak, kaç kez benim için kaygılanmış, üzülmüşsündür!
**** İşte bu nedenle, kalbimi hastalanmış bir
çocuk gibi nazlandırıyor ve şımarmasına ses çıkarmıyorum. Sakın bunu kimseler duymasın! Çünkü öyle insanlar vardır ki, onlara göre bu büyük bir suç, bir günahtır.

Bizler aynen zindanların duvarlarına gönül ferahlatan, güzel resimler çizen mahkumlara benziyoruz. Bunları düşündükçe aklım duruyor. Kendime, kendi içime dönüyorum ve orada bir dünya buluyorum. Fakat bu dünyada hayat ve hareketten daha çok anlamlı sezişler ve karanlık istekler var. Böyle zamanlarda her şey karşımda hiçleşiyor ve ben gülümsüyorum. Ne zaman böyle dalsam ve derin derin düşünmeye başlasam daha da derinlere iniyorum.

Arka kapaktan: 1769 yılının Nisan ayında tabiat aşığı genç yetenek ressam Werther Almanya´dan ayrılarak İngiltere´ye gider. Yakın dostuWilhelm´le mektuplaşmaya başlayarak orada yaşadıklarını onunla paylaşır. Warwickshire kontluğunda rastladığı güzel bir kıza sonsuz bir aşkla bağlanır. Şiirsel ve tasvirlerle dolu zengin bir dili ve üslubuylaGenç Werther´in ilk acıları bu alevli aşkın sarsıcı bir hikayesidir.


Genç Werther´in Acıları (Die Leiden des Jungen Werthers) Johann Wolfgang von Goethe´nin ilk ve en güzel romanıdır; 1774´te Leipzig´de yayınlanmıştır. Bu romandan sonra Avrupa´da bir ´Werther Modası´ başlamış, delikanlılar genç Werther gibi mavi ceket, sarı pantolon, fırfırlı beyaz gömlek
giymişler, romanı ceplerine koyarak kendi elleriyle canlarına kıymışlardır. Dünya edebiyatında toplumu böylesine etkilemiş bir eser azdır. Eserdeki olaylar 1771 yılında geçmektedir.

Elinizdeki bu kitap, Goethe´nin bu ölümsüz kahramanının iki yıl önceki maceralarını anlatmaktadır.1769 yılında geçen olaylar Goethe ustalığında ve Goethe coşkunluğunda son derece derin duygulu, içtenlikli bir şekilde ele alınmışlardır.

Bir 18. yüzyıl kahramanı olan Genç Werther, Lazarus´un İsa tarafından diriltilmesi misali 21. yüzyılda kusursuz bir ustalıkla diriltilmiş ve kanlı canlı İngiltere´de dolaşıp yepyeni maceralara yelken açmıştır.

Genç Werther hayranlarının ve edebiyat yaşamlarında henüz Genç Werther´le, onun kibar kişiliği ve duygulu kalbiyle tanışmamış olanların mutlaka okuması gereken bu klasik eser, hiç şüphesiz Dünya Edebiyatının en seçkin yapıtları arasında yer alacaktır. Johann Wolfgang von Goethe´nin ölümsüz anısına ithaf edilmiş olan bu kitabı büyük bir keyifle okuyacak, İngiltere kırlarında, tarihi mekanlarında gezinecek, aşkın yüceliği ve kutsallığı felsefesini cesur ve bilgili roman kahramanı Genç Werther´le birlikte canlı bir şekilde yaşayacaksınız..