Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Uygarlıkların Batışı

Uygarlıkların Batışı

UYGARLIKLARIN BATIŞI - Amin Maalouf / Deneme 

Lübnan asıllı Fransız siyaset bilimci ve düşünür Amin Maalouf yurdumuzda romanları ile daha çok tanınıyor olsa da, kendi uzmanlık alanında deneme türü eserler de vermekte. Bu kitabında uygarlıkların batışı üzerine bilgi, deneyim ve gözlemlerini tarafsız bir gözle okurların ilgisine sunuyor. Deneme tarzına uzak değilseniz ve siyaset bilimi alanında yapılmış çalışmalar ilginizi çekiyorsa ´´Uygarlıkların Batışı´´na zaman ayırabilirsiniz.
javascript:ntrTemp(); ve javascript:ntrTemp(); linklerini ziyaret ederek bu değerli kitap hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Kitaptan: *** Artık yasak olmayan her şey mecburi!  (Sayfa, 31)
*** Değerlerine ihanet eden bir ülke aynı zamanda çıkarlarına da ihanet eder. (Sayfa, 36)
*** Azınlıklar çoğunlukla tozlayıcıdır (polen taşıyıcısı). Dolanıp dururlar, fırıl fırıl dönerler, çiçek özü toplarlar; bütün bunlar, haklarında menfaatçi, hatta asalak imajı uyanmasına neden olur. Ama ne kadar faydalı olduklarının farkına ancak yok olduklarında varılır. (Sayfa, 37)
*** Doğu Akdeniz´in çoğul toplumlarının dağılması, telafi edilemez bir manevi bozulmaya yol açmıştır ki bu da günümüzde tüm toplumları etkilemekte ve dünyamızın üstüne akla hayale gelmeyecek bir barbarlık selinin boşanmasına neden olmaktadır. (Sayfa, 51)
*** Eskiden Araplardan nefret edenlerin yabancı düşmanlığından ve sömürgecilik özleminden şüphe edilirdi; bugün ise herkes modernite, laiklik, ifade özgürlüğü veya kadın hakları adına hiç vicdan azabı çekmeden onlardan nefret etme hakkını buluyor kendinde. (Sayfa, 59)
*** Arkadaşlarımla aramı hiç bozmadım ama onların inançlarından sadece benim eski kanaatlerimle buluşanları, yani hiçbir insanın renginden, dininden, dilinden, milliyetinden, cinsel kimliği veya toplumsal kökeninden dolayı ayrımcılığa uğramayacağı bir dünyayı inananları korudum. (Sayfa, 67)
*** Azınlıkların ayrımcılığa ve baskıya maruz kaldıkları bir toplumda her şey çürür ve bozulur. Kavramların içi boşalır, anlamlarını yitirirler. Hâlâ seçimlerden, tartışmalardan, akademik özgürlüklerden veya hukuk devletinden söz etmek aldatıcı bir istismara dönüşür. (Sayfa, 68)
*** Bir mağlup için en kötüsü, bozgunun kendisi değil, ondan hareketle ebedi mağlup sendromunu üretmektir. Sonunda tüm insanlıktan nefret etme ve kendi kendini yok etme noktasına gelinir. (Sayfa, 80)
*** Bozgun bazen bir fırsattır, Araplar fırsatı yakalamayı bilemedi. Zafer bazen bir tuzaktır, İsrailliler tuzaktan kaçınmayı bilemedi. (Sayfa, 84)
*** Cemaatler üzerine kurulu bir sistemde, mutabakat sağlanmazsa siyasal iktidar felç olur. (Sayfa, 93)
*** İnsan topluluklarının kutsal metin yorumlarını, onların gelişme düzeyleri belirler. (Sayfa, 127)
*** İnsan toplumlarında sürekli gözlemlenen bir yasa uyarınca, bir projenin, fikrin, kurumun veya kişinin iflası ona yakın olan veya yakın gözüken her şeye sirayet eder. (Sayfa, 131)
*** Radikal görünerek radikalleri susturacağını düşünmek bir yanılgıdır. (Sayfa, 143)
*** Devletin bazen ´´sorunun kendisi´´ haline geldiğini kabul etmek akla yatkın da gelse, devletin yokluğu daha da ağır bir sorun olmaz mı diye sormak da tamamen meşrudur. (Sayfa, 157)
Arka Kapaktan:  Uygarlıkların Batışı, doğup büyüdüğü Lübnan’ın çok kültürlülüğünden beslenen ve bunun önemini her zaman dile getiren Amin Maalouf’un Ölümcül Kimlikler ve Çivisi Çıkmış Dünya ile başladığı düşünce serüveninde en karamsar durak. Buzdağını gördüğü halde ilerlemeye devam eden insanlık gemisi için bir taziye.
Her ne kadar hâlâ süper güç olarak anılsa da ahlaki inandırıcılığını kaybetmekte olan Amerika; çağımızın en umut verici projelerinden biri olarak sınırları kaldırmayı amaçlayan, ancak bugün parçalanmanın eşiğine gelmiş Avrupa Birliği; umutsuzluğa kapılmış ve herkesin kendisinden nefret ettiği yanılsaması içinde dünyaya sırt çeviren Arap-Müslüman âlemi; yeni süper güç olma yolunda silahlanma da dahil her alanda büyük adımlarla birbirleriyle yarışan Çin, Hindistan, Rusya... Ve çağımızın yaşadığı muazzam teknolojik ilerlemenin büyüsü ardına saklanmış iklim felaketleri, etnik düşmanlıklar, kaybolmuş özgürlük hayali ve pusulasını yitirmiş insanlık.

Bu kitap için daha önce yorum veya alıntı yapılmadı.
Yorum yapabilmek veya alıntı yayınlayabilmek için üye olmanız veya üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Bu kitabı sistemimizden emanet olarak alıp okuyan bir üyemiz yok.