Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Çocukluğum

Çocukluğum

ÇOCUKLUĞUM - Maksim Gorki / Otobiyografi - Roman

Öneri üzerine okuduk. Övülmeyi hak eden bir eser. Gorki´nin kendi çocukluğunu, ailesini, yaşadığı coğrafya ve kültürü çok akıcı ve oldukça etkili bir dille kağıda döktüğü otobiyografisine kitaplığınızda kalıcı olarak yer vereceğinizi düşünüyoruz. Tavsiye ederiz. Kitap severlere hediye olarak da vermeyi düşünebilirsiniz. Kocaman bir teşekkür geleceğine inanıyoruz. Okuyunuz.
javascript:ntrTemp(); ve javascript:ntrTemp(); linklerinde du değerli roman üzerine yapılmış yorumlara zaman ayırmanız da yarar olacaktır.
Kitaptan: *** Dayakla bir şey öğretilmez. (Sayfa, 20)
*** Tanrı kurnazlık edenlerin cezasını verir. (Sayfa, 34)
*** Dansçılar ve şarkıcılar dünyadaki en değerli insanlardır. (Sayfa, 43)
*** Hüzün ve sevinç, insanların içinde yan yana, neredeyse birbirinden ayrılmayacak gibidir; fark edilmesi zor, akıl almaz bir hızla birbirlerinin yerini alırlar. (Sayfa, 44)
*** İyi ve güzel olan şeyleri sevmezler, kıskanırlar; kendileri iyi ve güzel olamadıkları için iyi ve güzel olan her şeyi yok ederler. (Sayfa, 46)
*** Tanrı hepimizden daha akıllıdır. (Sayfa, 53)
*** Herkesin gözünün içine bak; bir köpek sana saldıracak oldu mu, onun da gözünün içine bak, rahat bırakacaktır seni. (Sayfa, 54)
*** Hiç insan çocuklarının birini ötekinden daha çok sever mi? (Sayfa, 60)
*** -Hamamböceğinden niye korkuyorsun?
- Ne işe yararlar bilmiyorum da ondan. (Sayfa, 67)
*** Çocuk doğurmak çileli iş, gelgelelim kimse kadınlara saygı göstermez... Bak bu sözüm kulağına küpe olsun: Kadınlara hep saygılı ol...analara, yani! (Sayfa, 74)
*** Bir usta-öğretmen, on işciden daha değerlidir. (Sayfa, 81)
*** Kötüleri hatırlamanın bize ne faydası var? Tanrı nasılsa onları senden benden daha iyi bilir, görür; şeytansa sever. (Sayfa, 81)
*** İnsan sevgisi pazarda satılmaz ki, gidip alasın. (Sayfa, 90)
*** Ey, göklerin en aziz, en temiz varlığı! ...kimseyi incitmeme izin verme...kimsenin de durduk yere beni incitmesine izin verme! (Sayfa, 110)
*** Kim suçlu, kim değil, bu konuda karar vermek sana düşmez. Yargılamak ve cezalandırmak Tanrı´nin işidir. Tanrı´nın anlıyor musun, bizim değil! (Sayfa, 113)
*** Dedemin Tanrı´sı bende korku ve düşmanlık uyandırıyordu: Kimseyi sevmeyen, sert bakışlarıyla herkesi izleyen ve herkeste ille de bir eksik, yanlış, günah arayan ve bulan bir Tanrı´ydı bu. Şurası çok açıktı ki, insana hiç inanmıyor, sürekli, tövbe bekliyor ve cezalandırmak için yanıp tutuşuyordu. 
...Tanrı, daha doğrusu tüm canlıların yakın dostu olan ninemin Tanrı´sı, çevremdeki her şeyin en güzeli, en aydınlık olanıydı... Elbette şu soru da canımı sıkmıyor değildi: Dedem nasıl oluyor da bu iyi Tanrı´yı göremiyordu? (Sayfa, 120)
*** Yoksullar korkunç değillerdir, tehlikeli de değillerdir; farkına bile varmadan beni bu kanıya yönelten şey, ninemin yoksullara anlayışlı, merhametli; dedeminse, aşağılarca davranmasıydı. (Sayfa, 130)
*** Kendi ülkelerinde bir yabancı gibi yaşayan, gerçekteyse o toplumun en iyileri olan binlerce insandan ilkiyle olan dostluğum böylece sona erdi. (Sayfa, 147)
*** Hayatın boyunca kadınları esirge, onları yürekten sev; sakın onlarla gönül eğleme...bunları senin iyiliğin için söylüyorum. (Sayfa, 212)
*** Aptal diye kendisi çalışmak istemeyip başkasının sırtından geçinene derler. (Sayfa, 217)
*** Okuyan insan ne isterse olur. (Sayfa, 232)
*** Kendi kendinin patronu olmayı öğren, kimsenin etkisi altında kalma! Sessiz... sakin... ama inatla yaşa! Herkesi dinle, ama senin için en iyisi neyse, onu yap...(Sayfa, 236)
*** Söz vardır metelik etmez, söz vardır paha biçilmez. (Sayfa, 267)
*** Ölmek marifet değil, sen yaşamayı becerektin asıl! (sayfa, 272)

Arka Kapaktan: Gorki`nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken ve Benim Üniversitelerim`den oluşan üçlemesi, Rus dilinde yazılmış en güzel otobiyografilerden biridir. Çocukluğum`da babasını küçük yaşta yitirdikten sonra taşındığı dedesinin evinde geçirdiği yılları anlatır. Miras kavgaları, doğumlar, ölümler, küçük Aleksey`in tanık olduğu ve bizzat maruz kaldığı akıl almaz şiddet, bu evde gündelik hayatın akışı içinde sıradan olaylardır. 
"Herkesin herkese düşman" olduğu bu aile, 19. yüzyıl Rusya`sında hüküm süren acımasız ve hoyrat hayatın bir "küçük evreni"dir aslında. Neyse ki idealizmi ve tertemiz kalbiyle adeta bir halk filozofu olan ninesi hep Aleksey`in yanındadır. Bir de her biri hayatında iz bırakan çok sayıda capcanlı karakter vardır… Onlar sayesinde hayat zor olduğu kadar gizemli ve renklidir de. Hem Gorki`nin "kendi ülkelerinde bir yabancı gibi yaşayan, gerçekteyse o toplumun en iyileri olan" insanlardan ilkiyle tanışması da yine çocukluğuna rastlar…
 


Bu kitap için daha önce yorum veya alıntı yapılmadı.
Yorum yapabilmek veya alıntı yayınlayabilmek için üye olmanız veya üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Bu kitabı sistemimizden emanet olarak alıp okuyan bir üyemiz yok.