Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat / Şemsettin Sami - Roman 

1872 tarihinde kaleme alınan eser Tanzimat edebiyatının Batılı anlamda kaleme alınmış ilk romanıdır. Talat ve Fitnat isimli karakterlerin imkansız ve hüzünlü aşk hikayesinin yanında dönemin kadın-erkek ilişkileri, toplumun taassubunu ve değerlerini okuyacaksınız. Eski olamasına bakmayın. Halen keyifle okunmayı hak eden dili ile sizi de içine çekecektir roman. 
javascript:ntrTemp(); ve javascript:ntrTemp(); adreslerinde bir kaç okurun farklı farklı yorumları size daha fazla bilgi verecektir.
Kitaptan: *** A dadı, o şeylere sen ben inanırız; şimdiki gençler inanmaz; boşuna yorulma. (Sayfa, 13)
*** Birbirini sevmeyen koca, karı, çocuklarını mı sevecekler?.. (Sayfa, 21)
*** Akılsız, ilimsiz, hoşgörüsüz, faziletsiz, sabırsız, acımasız, utanmaz adam bulunur; lakin aşksız adam bulunmaz. (Sayfa, 23)
*** Ah biçare biz karılar!.. Bizi hiç insan yerine koymazlar! Babalarımız istedikleri adamlara bizi hediye verircesine verirler. O adamların tabiatunı sormazlar. Biz o adamlarla geçinecek miyiz? Orasını hiç düşünmezler. (Sayfa, 27)
*** Hiç bir kız çocuğu ´´Severim´´, diyebilir mi? (Sayfa, 28)
*** Bu adettir, kız on, on bir yaşını geçtiği gibi yaşmaksız, feracesiz sokağa çıkamaz. Biz adetin haricinde nasıl hareket edebiliriz? Herkes sonra bize gülecek. (Sayfa, 35)
*** İnsan ne büyük felaketlere, ne de büyük sevinçlere birdenbire inanmaz. (Sayfa, 39)
*** İnsan ümidini kaybettiği vakit mahcubiyeti kalkar, korkusu da gider; cesur olur. (Sayfa, 40)
*** Karı, müderris olmayacak, katip olmayacak. Kıza o kadar okumak yazmak ne lazım.? Kızlara birinci lazım olan şeyler dikiş dikmek, nakış işlemek vesair böyle şeylerdir. (Sayfa, 73)
*** Ah zavallı biz karılar! Biz evlendiğimiz vakitte zannederiz ki bir kova, bir dost alıyoruz. Halbuki erkekler bize o gözşe bakmıyorlar. Onlar evlendikleri vakit karılarına verdikleri değer, satın alacakları bir beygir yahut bir arabaya verdikleri değerden azdır! (Sayfa, 97)

(Sayfa, 97)
Arka Kapaktan:  On dokuzuncu yüzyılın en seçkin aydınlarından Şemsettin Sami´nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eserinin yayımlanışını, 18 Kasım 1872 tarihli Basiret gazetesi şöyle duyurur: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adıyla, bir zatın düzenlediği hikâye, çok güzel ve eğlenceli olduğu gibi, evlenme ve ahlâka ait pek çok ibret ve öğüdü de içinde bulundurmaktadır." 
Bugün ise, roman türünün edebiyatımızdaki ilk örneklerinden biri olan bu eser, bizim için bundan çok daha fazlasını ifade eder: Talat ve Fitnat´ın aşklarının hikâyesi, aynı zamanda dönemin edebiyat anlayışına, konuşma diline, kadın-erkek ilişkilerine ve toplumsal yaşamına dair değerli ipuçları elde etmemize imkân sağlar.

Bu kitap için daha önce yorum veya alıntı yapılmadı.
Yorum yapabilmek veya alıntı yayınlayabilmek için üye olmanız veya üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Bu kitabı sistemimizden emanet olarak alıp okuyan bir üyemiz yok.