Youtube Google+ Instagram Twitter Facebook

Ermiş

Ermiş

ERMİŞ - Halil Cibran / ÖYKÜ

Halil Cibran bir ruh ve düşün insanı; insanlık boyutu ile ufkunuzu genişleten yüce bir kalem. O´nu tanımamış ve okumamış olmak büyük eksiklik. Böyle bir kalem hakkında daha fazla bir şeyler yazmaya gerek yok. Okuyun, okutun ve bir baş ucu kitabı olarak ara ara tekrar okuyun. Tabii ki kütüphanenizde en güzel yeri ayırmayı ihmal etmeyin usta yazarın bu ölümsüz eserine…javascript:ntrTemp(); veya javascript:ntrTemp(); adreslerine yapacağınız ziyaretlerle yazar ve eserini daha yakından tanıma şansına sahip olabilirsiniz.

Kitaptan:
Onlar kendisini özleyen Hayat’ın oğulları ve kızlarıdırlar.
Sizler aracılığıyla dünyaya gelmişlerdir ama sizden değildirler.
Sizlerin yanındadırlar ama sizlerin malı değildirler.
Onlara sevginizi verebilirsiniz ama düşüncelerinizi asla. Çünkü onların kendi düşünceleri vardır.
Onların vücutlarını çalabilirsiniz ama canlarını asla. Çünkü onların canları geleceğin sarayında oturur ve sizler düşlerinizde bile orayı ziyaret edemezsiniz.
Kendinizi onlara benzetmeye çalışabilirsiniz ama onları kendinize benzetmeye kalkışmayın hiç. Çünkü Hayat ne geriye gider ne de geçmişle ilgilenir.
Sizler, evlatların birer canlı ok gibi fırlatıldıkları yaylarsınız.

Yayı geren, sonsuza açılan yolda kendine bir hedef edinmiştir ve oklarını en uzağa eriştirebilmek için Kendi gücüyle sizleri gerer. Yayı gerenin elinde seve seve bükülün, Çünkü oku atan O güç, uzaklaşan okları sevdiği kadar elindeki sağlam yayı da sever.

www.kitapokumakistermisin.com

Ve ben derim ki hayat, sahiden karanlıktır, insiyak olduğu zaman başka.Ve her insiyak kördür, bilgi olduğu zaman başka.

Ve her bilgi beyhudedir, çalışma olduğu zaman başka.

Ve her çalışma nafiledir, aşk olduğu zaman başka.

Ve her ne zaman aşkla çalışırsanız kendinizi kendinize raptedersiniz ve ötekine ve Allah´a.

(Tanıtım Bülteninden)

´Cibran, Yakın, Orta ve Uzak Doğu´nun geleneksel öğretileriyle Batı düşüncesini karşılaştırmış, bireysel ve toplumsal olgulara çeşitli sentezler getirmiştir. Yapıtlarında şiirsel bir anlatım kullanmış, Doğu düşüncesini Batı diliyle yazmıştır.Bu nedenle Cibran´ın eserlerini okuyanlar, bir bakıma Peygamberlerin kitaplarını okuyormuş izlenimine kapılırlar. Tıpkı kutsal kitaplarda ki gibi yazım büyük önem taşır. Aforizmalarını sanki meydanlarda yüksek sesle okusunlar diye yazmış gibidir. Her kitapta kurgu aşağı yukarı aynıdır. Bir ´Öğreten´ bile de ondan ´Öğrenenler´ vardır. Konu da az çok aynıdır: Doğa, Toplum ve İnsanoğlu. Bu üçlü her zaman bir bütün içinde ele alınır ve ´Öğreten´,Doğa´nın, Toplum´un ve İnsanlığın yasalarını anlatır.
Halil Cibran, gerek şiirlerinde, gerekse resimlerine ´İnsanoğlu´nu ve onun ´İnsan´lığını en yüce doğa olayı olarak ele alır. Evrimlere yürekten inanır. ´Sizler Doğa´nın çocuklarısınız´ der. İnsanlara eziyet edenleri, sömürenleri, aldatanları şiddetle kınar.

Ama sömürenlerle de yalnız acıma duygusuyla yanaşmaz: ´Eğer başınıza bir despot geçmişse bunun sorumlusu sizlersiniz; Yüce Yaratan, alnınıza diktatörleri yazmamıştı, bunu sizler kendi kendinize yazıyorsunuz´, der. İnsanların, diktatörlere başkaldırmaları gerektiğini savunur.